logo

Boekpresentatie Beeldverhaal van de oorlog op 25 september

Op 25 september, precies tachtig jaar na de bevrijding van Aarle-Rixtel, presenteren heemkundige Jeroen Arts, historicus Arnoud-Jan Bijsterveld en schrijfster Jola Prinsen hun boek Beeldverslag van de oorlog. Johan Prinsen fotografeert Aarle-Rixtel, 1939-1944.

  • Datum: woensdag 25 september 2024
  • Tijd: ontvangst vanaf 19.00 uur, aanvang boekpresentatie 19.30 uur
  • Locatie: Café zaal Bij van Dijk, Dorpsstraat 18, 5763 EC Aarle-Rixtel
  • Aanmelden (gratis) en/of bestellen: https://jolaprinsen.nl/boekpresentatie-beeldverslag-van-de-oorlog/
  • Prijs van het boek: € 29,95
  • 144 pagina’s, ISBN 9789082442861

Het boek bevat en beschrijft een unieke collectie oorlogsfoto’s van de verdienstelijke amateurfotograaf Johan Prinsen (1896-1973), puddingpoederfabrikant in Aarle-Rixtel. Door te letten op visuele en technische details en allerlei bronnen te raadplegen, brachten de schrijvers nieuwe feiten uit de Aarlese oorlogsgeschiedenis aan het licht.

Kleindochter Jola Prinsen werd vijf jaar geleden benaderd door Jeroen Arts, die vermoedde dat haar familie bijzondere foto’s en negatieven had van gebeurtenissen in Aarle-Rixtel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inderdaad bleken er tientallen, grotendeels onbekende foto’s in het familiearchief te zitten. Met grote zorgvuldigheid scande Jeroen de foto’s en negatieven. Samen met de historicus Arnoud-Jan Bijsterveld onderzocht hij de afbeeldingen . Zodoende konden zij de datering en juiste volgorde reconstrueren. Ook gingen zij na wie en wat er op de foto’s staat. Uit alle oorlogsjaren bleken er foto’s te zijn, zoals van de mobilisatie in 1939, de opgeblazen bruggen en de klokkenvordering in 1942.

Daarbij kwamen verschillende nieuwe feiten aan het licht. Zo bleek dat de bekende fotograaf Martien Coppens de foto’s heeft ontwikkeld en afgedrukt. Vooral de serie over de bevrijding van Aarle-Rixtel is bijzonder: de auteurs ontdekten dat Johan Prinsen de aankomst van het eerste Britse verkenningsvoertuig in de Dorpsstraat op 22 september 1944 fotografeerde, iets dat tot nu toe onbekend was. Ook de dagen erna, toen het dorp dagenlang in het schemergebied tussen bezet en bevrijd verkeerde, bleef Prinsen de gebeurtenissen vastleggen. Tot slot fotografeerde hij het oppakken van een vermeende collaborateur en de viering van de bevrijding voor het gemeentehuis op 25 september.

Tijdens de presentatie interviewt Roland Roijackers, voorzitter van Heemkundekring Barthold van Heessel de betrokkenen. Een bijzonder gast zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.


Website gemaakt door:
Co Verhoeven Media & Design