Onder deze titel zal onze dorpsgenoot Cor van de Griendt op 21 oktober 2024 een lezing verzorgen in het Ontmoetingscentrum te Beek en Donk. Aanvang 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden; niet leden betalen € 2,50
Er bestaat veel zorg over het groeiend antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Joodse scholen en instellingen moeten beschermd worden tegen agressie. Er bestaat ook zorg over het beeld dat jongere Nederlanders hebben van de Holocaust. Veel onbegrip over waarom herdenken van de WOII en onbekendheid/ontkenning van de Holocaust. Docenten merken in de klas op dat sommige jongeren de Holocaust bagatelliseren, ontkennen of rechtvaardigen, vaak aan de hand van het complexe Israëlisch-Palestijnse conflict. Veel mensen zijn bezorgd dat de huidige oorlog tussen de staat Israël en de terroristische Hamas en ook Hezbollah, deze tendensen zal versterken. Het is daarom dat Heemkunde kringen in Laarbeek in samenwerking met verschillende deskundigen een lezingenreeks organiseren over de Holocaust en WOII.
Cor van de Griendt woont sinds 1981 in Beek en Donk, bij de meeste mensen die hem kenden, was het onbekend wat voor werk hij exact deed. Hij sprak daar niet over. Cor van de Griendt heeft naast PR en (foto)grafiek gestudeerd op de Kunstacademie in Enschede, management grote welzijnsinstellingen in Utrecht en in Groningen sociale pedagogie gestudeerd, werkte in Zutphen als PR manager bij een bekende drukkerij, was in Friesland directeur van het sociaal cultureel werk, sinds 1981 directielid van Stichting Welzijn Buitenlanders Oost-Brabant (coordinator van de bureaus Helmond en Veghel) en heeft onder andere een achtergrond in het ontwikkelen van projecten, workshops, trainingen en methodologieën over multiculturele samenleving, Holocausteducatie, antiracisme en gerelateerde onderwerpen zoals geschiedenis Midden-Oosten, Islam, etc.
Van de Griendt is de ontwikkelaar en coördinator van het Holocaust-gerelateerde educatieproject “Reizen voor de Toekomst” verantwoordelijk voor de inhoud en organisatie van dit initiatief. Ruim 20 jaar begeleidde hij het project en ging hij met ‘straatgroep’ jongeren ( 40 jongeren 16-21 jaar, 2 politie functionarissen en 4 jongerenwerkers) met een extreem rechtse en moslim achtergrond een week op reis naar Buchenwald en Auschwitz. Deze reis was een onderdeel van het gehele project van ±8 weken. De jongeren moesten tijdens de lokale bevrijdingsfeesten een presentatie geven over wat ze ontdekt hadden. In januari 2012 volgde hij ‘Holocaust en Genocides’ studie op de International School for Holocaust Studies Yad Vashem, te Jeruzalem. Ook is hij de ontwikkelaar voor Nederland van ‘School Zonder Racisme’ en heeft hij op verzoek van de Raad van Europa in Duitsland ‘Schule Ohne Rassismus’ opgericht, handboekje geschreven en mensen getraind. Hij deed dat in nauw overleg met Ignatz Bubish, toenmalige voorzitter Duitse Joodse Raad. In Duitsland is dat vandaag de dag het grootste antiracismeproject en wordt ondersteund door de Duitse Bundesregierung
Sinds 2012 werkte hij tot na zijn pensionering voor United for Intercultural Action, een pan-Europese NGO, gespecialiseerd in bestrijding van alle terreinen van racisme, genocides, vreemdelingenhaat, extreem nationalisme en dergelijke. Hier ontwikkelde hij werkvormen, gaf trainingen en schreef methodieken. De laatste jaren was hij een paar maal per jaar vaste gastdocent op de universiteit van Vilnius, Litouwen.
Zijn ouders en grootouders woonden tijdens de WOII in Groningen stad. Het waren echte Groningers, stug, gesloten, handen uit de mouwen, gastvrij en beslist nooit jezelf op de borst slaan. Zijn grootvader van vaderskant was directeur in- en verkoopcentrale van W.A.Scholten, een groot internationaal concern, chemie, verven en aardappelmeel producten met hoofdkantoor en fabriek in Foxhol. Hij hield zich een beetje bezig met plannen van veilige reizen naar Portugal voor gestrande vliegeniers. De grootvader van moederskant was voor de oorlog procuratiehouder bij de joodse Heerenkledingfabriek Gebr. Levie en tijdens de oorlog op verzoek van de eigenaar Theo Levie, directeur van de fabriek. Na de oorlog was hij adjunctdirecteur.
Cor’s vader heeft gevangen gezeten in o.a. Kriegsmarine Lager Emden, maar heeft weten te ontsnappen………
Zijn moeder heeft moeten onderduiken in de laatste maanden van de oorlog. Haar vader was door de Duitsers gemarteld, via Kamp Amersfoort gevangengezet in Concentratiekamp Vught.
Wij, van de Heemkunde kring, hebben hem gevraagd om iets te vertellen over de activiteiten en het leven van zijn ouders en grootouders voor, tijdens en na de oorlog. Zij wensten er zelf nooit over te spreken, “wat gedaan moest worden moet je doen!”
Daarna gaat Cor dieper in op het onderwerp Genocide en Holocaust. Hij probeert de geschiedenis van de Jodenhaat iets duidelijker te maken, verschil tussen genocide en Holocaust, de structuur van de Holocaust. Ook enkele manieren van lesgeven over de Holocaust passeren deze avond de revue. Ook wordt er aandacht gegeven op welke manier je antisemitisme en Holocaust ontkenning kunt herkennen en bestrijden.
Cor met een groep jongeren in Buchenwald. Maart 2006, wind en -2 graden Celcius